Om artros

Artros är den vanligaste reumatiska sjukdomen

Totalt lider ca 800 000 svenskar av artros. Det är den vanligaste kroniska sjukdomen bland personer över 55 år och är vanligare än diabetes, högt blodtryck och hjärt/kärlproblem. Vanligare än till exempel diabetes, högt blodtryck och hjärt/kärlproblem.

 

Symtom vid artros

Symtomen, i form av smärta och stelhet i en eller flera leder, kommer ofta smygande. Vanligast är smärta i höfter, knän eller fingrar. Leden känns först stel, till exempel när man har rest sig efter att ha suttit länge. Efter en stunds rörelse går smärtan och stelheten över. I ett mer framskridet skede av sjukdomen är värken värst vid ansträngning av leden men upphör efter en stunds vila. I svårare fall består värken och stelheten även i vila. Leden kan även bli inflammerad och svullen. För många innebär detta en begränsad rörelsefrihet och naturliga saker som att gå i trappor, promenera i skogen eller att jobba i trädgården upplevs som en plåga.

 

Vad händer i kroppen?

I friska leder är ben som ligger an mot varandra täckta av ett tunt brosklager. Broskets glatta yta fördelar belastningen och minskar friktionen vid rörelse. I ledbrosket pågår en ständig process med nedbrytning och uppbyggnad av celler. Vid artros kommer denna process i olag. Cellerna försöker reparera skadan men klarar till slut inte av att bilda nya celler i tillräcklig omfattning. Brosket bryts ned, ytan blir matt och ojämn, och till sist kan brosket helt försvinna så att det underliggande benet blottas.

 

Vem drabbas av artros?

Det är främst personer över 50 år som drabbas av artros och två av tre drabbade är kvinnor. Ålder, ärftlighet och kön är riskfaktorer men även långvarig belastning av leden genom tungt arbete, idrott och hög kroppsvikt kan påverka. Risken för artros ökar även om man tidigare har skadat någon led, till exempel knäskador i samband med idrott. Det kan vara skador som ligger 15 till 20 år tillbaka i tiden.

Även om det oftast är äldre personer som drabbas kan sjukdomen börja tidigare i livet. En undersökning visar att bland 700 000 personer under 30 år hade över 30 procent ont i skuldror, nacke och axlar. Nästan lika många angav att de hade värk i ryggen och 20 procent att de hade ont i händer, armbågar och knän. Det visar att ledbesvär inte bara är ett problem för äldre personer. Det finns en risk att dessa besvär kan utvecklas till artros senare i livet.

 

Behandling av artros – inte bota men lindra!

Idag kan man inte stoppa utvecklingen av artros. Behandlingen inriktas på att lindra smärtan och förbättra muskelfunktionen. När ledförslitningen gått för långt och smärtorna blivit för svåra kan man med kirurgi ersätta den sjuka leden med en konstgjord led.

De läkemedelsbehandlingar som finns för att lindra symtomen är glukosamin som till exempel Comfora, värktabletter och inflammationshämmande läkemedel.

 

Träningsprogram Köp Comfora

Genom att använda den här webbplatsen samtycker du till att vi använder oss av cookies i enlighet med vår Cookie policy.

Jag förstår och accepterar.